bootstrap templates
VF Physical

Fizikalna terapija

Elektroterapija

VF Physical


Elektroterapija je primena struje u terapijske svrhe.

Koristimo različite vrste struja, a izbor zavisi od njihovog delovanja i efekta koji želimo postići. Procedura se sastoji u postavljanju elektroda obloženih sunđerom na određeni deo tela. Ova terapija je potpuno bezbolna, pacijent oseća samo blago peckanje po koži na mestu gde je postavljena elektroda. Neke vrste struja koriste se da se izazovu mišićne kontrakcije kada to voljno nije moguće postići. Druge struje deluju analgetski, dakle smanjuju bol, povećavaju prokrvljenost tkiva, smanjuju otok, smanjuju spazam i ukočenost mišića, dovode do širenja krvnih sudova i kapilara. Mnoštvo različitih struja omogućava nam da u svakom konkretnom slučaju odaberemo onu struju koja će dovesti do maksimalnog i najbržeg mogućeg oporavka.

Zbog svih ovih efekata elektroterapija predstavlja nezaobilazan i važan deo u rehabilitaciji pacijenata. 

Interferentna struja (Nemecova struja) predstavlja naizmeničnu struju dobijenu ukrštanjem tj. interferencijom dve struje srednje frekvencije te se nazivaju i "ukrštene struje". Primenjuju se posredstvom četiri elektrode raznih oblika i veličina koje se stavljaju na kožu. U poslednje vreme sve se više koriste bipolarne interferentne struje koje se aplikuju posredstvom dve elektrode. Dijadinamične struje su niskofrekventne struje polusinusoidnog oblika koje se primenjuju u vidu pet modulacija pri čemu svaka modulacija ima odredjeni terapijski efekat. Zovu se i Bernardove struje - po autoru.

Galvanska struja (GA) predstavlja proceduru terapijske primene jednosmerne struje. Za primenu se koriste tanke. Primenjuje se posredstvom dve elektrode raznih oblika i veličina koje se stavljaju na kožu. Terapijski efekat je višestruk: vazodilatatorno (normalizuje poremećenu cirkulaciju), protiv upalno dejstvo (antiinflamatorno), analgetsko dejstvo (protiv bola), povećanje nadražljivosti motornih nerava, ubrzava regeneraciju tkiva (poboljšava snabdevanje tkiva kiseonikom).

Transkutana električna nervna stimulacija Ova metoda je jedna od najdelotvornijih u borbi protiv bola (akutnog ili hroničnog), te omogućava pacijentu da kontroliše bol i na taj način smanji upotrebu analgetika. Prednost ove terapije je što se može koristiti i u terminalnom stadijumu malignih oboljenja u cilju smanjenja bola.

Elektroforeza lekova - jontoforeza Terapijska procedura unošenja lekova u organizam posredstvom jednosmerne konstantne ili jednosmerne impulsne struje srednje frekvencije. Ovom metodom omogućeno je da lek u najkraćem vremenskom periodu bude unešen na mesto povrede ili zapaljenja i odmah deluje. Ova metoda se primenjuje posredstvom elektroda koje su obavijene gazom i natopljenoj u destilovanoj vodi i ravnomerno poprskane rastvorom leka (kortiko preparati, anlagetici, antibiotici).

Elektrostimulacija je terapijska procedura niskofrekventnim strujama pri kojoj se koriste nadražaji određenog inteziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod mišića koji iz određenih razloga nisu u stanju da funkcionišu na normalan način. Stimulacija mišića tj. jest kontrakcija se može izazvati električnim impulsima preko motorne tačke mišića (mesto gde nerv ulazi u mišić) ili motorne tačke nerva (mesto gde je nervno stablo najpovršnije, najbliže površini kože).

VF Physical

Laseroterapija

VF Physical

Elektroterapija

VF Physical

Ultrazvučna terapija

VF Physical

Magnetna terapija

VF Physical
Adresa

Kralja Milana IV br. 19
34000 Kragujevac 
Republika Srbija

Kontakt

e-mail: info@vfphysical.rs
Tel: +381 34 63 93 930
Mob: +381 66 63 93 930