simple site builder
VF Physical

Fizikalna terapija

Laseroterapija

VF Physical


Istorijat počinje od 1917. godine od Alberta Einsteina i njegove hipoteze o indukovanoj emisiji preko Meymana koji 1960. godine patentira nov izum - laser. Reč "laser" predstavlja skraćenicu "Light Amplification by Stimulated Emision of Radiation" što znači pojačanje svetlosti stimulisanom emisijom zračenja. Laser je jedna od najmlađih metoda koja se danas primenjuje u savremenoj medicini, a uprkos tome toliko prihvaćen da u većini medicinskih grana (hirurgija, fizikalna medicina, traumatologija, dermatologija, kozmetika …) predstavlja nezamenljivo sredstvo.

Svoje značajno mesto zauzeli su u fizikalnoj terapiji i estetskim tretmanima.

U fizikalnoj terapiji usled primene lasera dolazi do bioloških promena koje su posledica kako samog zračenja,tako i specifičnog odgovora organizma. Laserskim nadražajem pojedinih zona pokreću se mehanizmi stvaranja aktivnih supstanci sa analgetičkim (protiv bola), antiinflamatornim (protiv upale tkiva), antiedematoznim (protiv otoka) i spazmolitičnim (smanuje "grč" mišića) dejstvom. Laseroterapijom je moguće stimulisati rast i regeneraciju ćelija vezivnog tkiva (tetive, hrskavice, kosti …), ali i nervno mišićnih tkiva. Podstiče se aktivnost tkiva (promene u sadržaju specifičnih enzima, povećanje produkcije ćelijskih produkata …).

Laseri koji se koriste u fizikalnoj medicini spadaju u grupu lasera male snage zbog čega nemaju izraženo termičko dejstvo, već se njihovo delovanje ispoljava zahvaljujući apsorpciji, odnosno upijanju energije od ćelija obasjanog tkiva.

Ovo menja metabolizam ćelija u pravcu normalizacije i oporavka funkcije prvo samih ćelija, zatim tkiva i na kraju celog organizma. Još uvek se ne zna zašto, ali na lasersku stimulaciju oštećene ćelije reaguju mnogo jače nego zdrave. To je verovatno jedno od objašnjenja uspešnosti primene lasera u stimulaciji zarastanja rana, posebno hroničnih. Pored lokalnih, laser ima i udaljene efekte koji su posledica stimulacije nervnih završetaka i aktivacije nervnog sistema. Zbog toga je laser moćno sredstvo u borbi sa bolom različitog uzroka. Naravno, što je uzrok bola akutniji, verovatnoća brzog obezboljavanja i oporavka je veća. Pored neposrednog, laser ima i odloženo (efekti se mogu ispoljiti i nekoliko sati posle terapije) i kumulativno dejstvo, što znači da se efekti zračenja "sabiraju" i zbog toga mogu da se održavaju i više nedelja ili meseci. Prednosti primene lasera su i u tome što je metoda bezbolna, beskrvna, traje kratko, najčešće pet do deset minuta. Obično se ponavlja 8-10 dana zaredom. Za lečenje pojedinih vrsta bola dovoljno je i tri do pet dana. 

Upotrebom lasera moguće je povećati regeneraciju limfnih sudova i vena, usporiti i smanjiti stvaranje fibroznog tkiva (smanjuje procenat neadekvatno zaraslih rana), stimulisati nervne i mišićne funkcije … Značajno se skraćuje vreme lečenja zbog pozitivnog uticaja na regeneraciju kosti, regeneraciju perifernih nerava, mišićnih vlakana i kože. Treba napomenuti i da je ovo odličan terapijski izbor kod sportskih povreda, kao i kod rana koje sporo zarastaju kao sto su venski ulkusi. Upotreba lasera je indikovana kod: bolnih sindroma, preloma kostiju, sportskih povreda, povreda zglobova, ligamenata, tetiva i mišića; zapaljenskih reumatskih bolesti (reumatoidni artritis, giht …), cervikalnog i lumbalnog sindroma, degenerativnih oboljenja kičmenog stuba i perifernih zglobova (gonartroza, koksartroza, artroze sitnih zglobova šake), oboljena vezivno tkivnih elemenata, radikulopatije, neuralgija, neuritisa; rana koje sporo zarastaju, opekotina; prosirenih kapilara, raznih dermatoza; u čitavom nizu tretmana u okviru estetske medicine (epilacija, uklanjanje tetovaza, lifting tretmani …)…

Treba napomenuti da je upotreba lasera kontraindikovana u trudnoći, kod malignih bolesti, epilepsiji, predelu oko očiju i štitne žlezde,hemoragičnim sindromima, kod srčanih bolesnika posebno u delu oko grudne kosti, kod ugrađenog pejsmejkera …

VF Physical

Laseroterapija

VF Physical

Elektroterapija

VF Physical

Ultrazvučna terapija

VF Physical

Magnetna terapija

VF Physical
Adresa

Kralja Milana IV br. 19
34000 Kragujevac 
Republika Srbija

Kontakt

e-mail: info@vfphysical.rs
Tel: +381 34 63 93 930
Mob: +381 66 63 93 930