amp template
VF Physical

Fizikalna terapija

Magnetna terapija

VF Physical


Magnetna terapija je nezaobilazna procedura u fizikalnoj terapiji. Ova vrsta terapije pokazuje niz prednosti u lečenju pre svega zbog širokog spektra oboljenja gde se može primeniti, pacijenti je jako dobro podnose i ima mali broj kontraindikacija. 

Elektromagnetno polje deluje na nivou ćelije (na njene fizičke osobine, hemijske i biološke procese u ćeliji), preko organa do organizma u celini i deluje:
     1. Antiedematozno i antiinflamatorno (smanjuje otok i zapaljenje)
     2. Analgetsko (smanjuje bol)
     3. Ubrzanje regeneracije tkiva (zarastanje rana, preloma kostiju, povreda)

Magnetna terapija je metoda kojom se magnetnim poljem (statičkim ili promenljivim) pospešuje (ubrzava) lokalni metabolizam na nivou ćelije u zoni delovanja magnetnog polja i kao takva je delotvorna kao preventivna mera za održavanje zdravlja (vitalnosti) čitavog organizma. Na našu planetu utiče prirodno magnetno polje koje se stvara u unutrašnjosti Zemlje. I mi ljudi imamo sopstveno magnetno polje koje izazivaju električni titraji u mozgu, srcu i drugim organima. Naša elektromagnetna polja regulišu većinu naših telesnih funkcija i održavaju njihovu ravnotežu. Nažalost, magnetizam koji proizvodimo unutar tela nije dovoljan. 

Takođe, prema procenama naučnika, Zemljino prirodno magnetno polje je u poslednjih 100 do 200 godina oslabilo 30 do 50 procenata. Zato smo zavisni od spoljašnjih izvora magnetnog polja. Pod uticajem magnetnog polja ubrzava se lokalni metabolizam a time se poboljšava cirkulacija krvi i limfe, kiseonik bolje prodire u ćelije organa i tkiva, tako da se eliminišu štetne materije i toksini iz organizma. Magnetoterapija povoljno utiče na razne telesne tegobe: 
     - poboljšava oksigenaciju tkiva
     - poboljšava metabolizam
     - poboljšava protok krvi i limfe
     - smanjuje viskoznost i koagulabilnost krvi (deluje na endotel krvnih žila)
     - stimulise regeneraciju tkiva
     - stimulise osteogenezu - obnavljanje koštanog tkiva
     - smanjuje tonus spastičnih mišića
     - stimulise imunološki sastav (jača odbrambene snage organizma)

Primenom magnetoterapije, postižu se povoljni biološki efekti, sa posebnim akcentom na regenerativne i stimulativne efekte. Dokazan je povoljan podsticajni efekat na: povećanje koštane gustine, zarastanje kostiju nakon preloma - stimulise stvaranje kalusa, moguća primena i za vreme gips-imobilizacije, moguća primena i pri postojanju metala u tkivu, poboljšanje imunoloških snaga organizma, poboljšanje cirkulacije i određenih osobina krvi (smanjenje agregacije trombocita).

Indikacije za primenu ove terapije:
     - prelomi kostiju koji sporo zarastaju
     - povrede zglobova, ligamenata, tetiva i mišića
     - algodistrofični sindrom - Sudekova bolest
     - osteoporoza
     - poremećaji periferne cirkulacije
     - trofičke lezije zbog poremećaja arterijske i venske cirkulacije (varikozni ulkusi - Ulcus cruris)
     - upalne i degenerativne reumatološke bolesti, kao i vanzglobni reumatizam
     - radikulopatije
     - neuritisi i polineuropatije

Magnetna terapija je bezbolna, jednostavna metoda bez neželjenih efekata i reakcija, ukoliko se koriste dozvoljena magnetna polja za stimulaciju humanog materijala. Pogodna je i za dugotrajnu, višednevnu terapiju delova tela. Da bi ovakva primena bila moguća magnetno polje ne sme prelaziti 80mT tj. 800  Gausa. Na kraju treba jos samo naglasiti: magnetna terapija jeste bezbedna, ali je zabranjena osobama koje imaju ugradjen pejsmejker ili druge medicinske implantante sa magnetnim poljem i trudnicama.

VF Physical

Laseroterapija

VF Physical

Elektroterapija

VF Physical

Ultrazvučna terapija

VF Physical

Magnetna terapija

VF Physical
Adresa

Kralja Milana IV br. 19
34000 Kragujevac 
Republika Srbija

Kontakt

e-mail: info@vfphysical.rs
Tel: +381 34 63 93 930
Mob: +381 66 63 93 930